De Klotlanders hebben de lach aan hun kont hangen

DEURNE – Je hebt een klucht die gewoon grappig is en je hebt een klucht waarbij mensen gierend van het lachen de zaal uitgaan. Zo’n laatste is wat de Klotlanders uit Deurne zaterdagavond op de planken zette.! 

De Klotlanders spelen ‘Wanda s bonte was’. © René Manders/DCI Media

Ze hebben ook wel een naam hoog te houden. Het toneelgezelschap bestaat al 75 jaar en staat bekend om zijn kluchten. „We hebben wel eens een uitstapje gemaakt naar andere genres, maar dat werkt niet in deze regio. Mensen willen gewoon een lekker avondje lachen”, vertelt Pieter Manders die veertien jaar lid is van de club.

Hij speelt Salvatore, de ex-pooier van Wanda. Na drie jaar vastgezeten te hebben voor straatprostitutie en dealen, komt zij voorwaardelijk vrij. De voorwaarden zijn dat ze minstens één maand werk en een vast verblijfadres moet hebben én dat ze zich onberispelijk gedraagt. Als vervolgens Salvatore, een ontsnapte celmaat, een corrupte reclasseringsambtenaar en de criminele Valentina opduiken, kan het niet anders dan vreselijk misgaan.

Water, schuim en ‘coke’
Dit zorgt voor hilarische momenten in de wasserette waar Wanda werkt. Vooral de scène vlak voor de pauze bezorgt mensen in het publiek tranen van het lachen. Zonder al te veel te verklappen: deze bevat water, schuim en een portie ‘coke’.

Bij het verlaten van de zaal klinken niks dan loftuitingen. „Schitterend. Steengoed. Hoe krijgen ze het bedacht?” Die eer gaat naar de schrijver van het stuk Pol Anrys, maar de uitvoering is net zo belangrijk. De Klotlanders krijgen het voor elkaar om mensen aan het gniffelen te maken op het moment dat een personage alleen maar het toneel op loopt. Het publiek zit zo het in verhaal dat het meeleeft en dingen roept als: „Niet doen!”

Gesjouw met een lijk
Voor Ineke Spackler, die de rol van Valentina vervult, is het soms moeilijk zelf niet in de lach te schieten. „Halverwege het stuk speel ik een lijk dat continu heen en weer gesjouwd wordt. Als ik dan hoor hoe de toeschouwers reageren, moet ik me echt inhouden.”

Voor Manders zat de uitdaging in het acteren met een Italiaans accent. „Ik verval snel weer in het dialect van hier. Vanaf de eerste repetitie heb ik mezelf aangeleerd de Italiaanse tongval en intonatie te gebruiken.”

Toneelvoorstelling ‘Wanda’s bonte was’ door de Klotlanders onder regie van Wilma van Dijk. Gezien op 4 juni in Den Draai in Deurne. Wordt nog gespeeld op 10 juni in het Parochiehuis in Bakel, 18 juni in het Gerardushuis in Deurne, 2 juli in het Deurnese Cultuurcentrum en 9 juli in Den Draai.